IQ’yu Düşüren 7 Alışkanlık


Yağlı Besinler Tüketmek

Doymuş yağ oranı yüksek besinler, beynimizin çalışmasını olumsuz yönde etkiliyor ve IQ’muzun düşmesine neden olabiliyor. Montreal Üniversitesinde yapılan araştırmalar, yağlı besinlerin bilişsel yeteneğimizi bozabileceğini, tepki sürelerimizi azaltabileceğini, hafızamıza zarar verebileceğini ve hatta depresyon gibi duygulanımlara neden olabileceğini gösteriyor. 

Zararlı olduklarını bilsek de uzak duramadığımız yağlı besinlerin tüketimini azaltmak, fiziksel sağlığımızın yanında bilişsel sağlığımıza da fayda sağlayacaktır.

Çoklu Görevler Yapmak

MIT ‘de çoklu görev ve bölünmüş dikkat alanında uzmanlaşmış bir sinirbilimci olan Earl Miller, bu konu hakkında şunları söylüyor: Beyin, çoklu görevler yapmak için tasarlanmamıştır. İnsanlar çok görevli olduklarını düşündüklerinde, aslında sadece bir görevden diğerine çok hızlı geçiş yapıyorlar. Ve bunu her yaptıklarında, bilişsel bir maliyet ödüyorlar.

Bir işe odaklanmışken çok kısa süreliğine bir bildirme bakmanız bile IQ’nun düşmesi için yeterli olabiliyor! Beynimiz, bir seferde yalnızca belirli miktarda bilgiyle ilgilenebiliyor. Fazlasına maruz kaldığında ise performansı düşüyor. Bu yüzden, sadece bir konuya odaklamak gerekiyor. Böylece verimliliğimiz artırıyor ve daha sağlıklı kararlar alıyoruz.

Çok Fazla Google Araması

Bir şeyi hatırlamadığımızda veya cevabı bulmak için fazla düşünmek istemediğimizde sık sık Google’a başvuruyoruz. Ancak yapılan çalışmalar, ihtiyaç duyduğumuz her an bilgiye ulaşabiliyor olmamızın, hafızamızı ve bilişsel yeteneklerimizi kötü etkilediğini öne sürüyor. Buna ek olarak, artan navigasyon kullanımıyla beraber mekansal farkındalığımız da günden güne azalıyor.

Hafızamızı ve bilişsel yeteneklerimizi tembelleştirse de artık bu dijital araçları kullanmayı bırakmak mümkün gözükmüyor. Buna karşın, her durumda bu araçları kullanmak yerine bazı bilişsel görevleri kendimiz halletmek, bizim için daha faydalı olacaktır.

Televizyon İzlemek

”Televizyon izlemek, insanı aptallaştırıyor.” sözünü en az bir kere duymuşuzdur. Araştırmacılar, 2009 yılında Avusturya’da bu sözü doğrulayan bir çalışma yaptılar. Araştırmanın sonunda tüm televizyon programları için olmasa da Reality TV programlarının bilişsel yeteneklerimize zarar verdiği ortaya çıktı. Çalışmada, bazı katılımcılar sahte bir Reality TV programı izledi. Program izlendikten sonraysa tüm katılımcılar genel bir IQ testine girdi. Test sonuçlarında, gösteriyi izleyen katılımcıların, izlemeyenlere göre daha başarısız oldukları ortaya çıktı.

Düzensiz Uyku

Hamsterler üzerinde yapılan araştırmalar, uyku düzenindeki bozulmanın, vücut ritmini ve enerji kullanımını etkilediğini gösteriyor. Bu etkiler de öğrenme kabiliyeti ve bilişsel işlevler üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yeni ebeveynlerin konsantre olmakta zorlanmasının nedeni olarak bu düzensizlik gösteriliyor.

İyi uyuyamamak, artan yeme alışkanlığı ve yüksek stres seviyeleri gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Düzenli bir rutine bağlı kalmak, bilişsel işlevleri ve genel sağlığı iyileştirmeye konusunda önemli rol oynuyor.

Aşırı Stres

Stresli olduğumuz zamanlarda, vücudumuz net düşünme yeteneğimizi olumsuz yönde etkileyen hormonlar salgılıyor. Beyin işlevlerimiz de böyle bir durumda sekteye uğruyor. Ohio Üniversitesi’nden nörolog Brendan Kelley, yüksek stres seviyelerinin, daha zayıf beyin işleyişinine neden olduğunu söylüyor. Bunun yanında, yüksek stresin Alzheimer riskini önemli ölçüde artırdığını öne sürüyor.

Egzersiz ve meditasyon gibi tekniklerin ise stresin genel sağlığımız ve bilişsel yeteneklerimiz üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olduğu söyleniyor.

Çok Fazla Şeker Tüketmek

Kaliforniya Üniversitesinde yapılan bir araştırma, kısa bir süre boyunca düzenli şeker tüketiminin bile “beyni yavaşlattığını, hafızayı ve öğrenmeyi engellediğini” gösteriyor. Araştımacılar, şeker hastalarının demans olma oranlarının yüksek olmasının, şeker tüketiminin beyne olan olumsuz etkilerininin bir sonucu olduğunu öne sürüyor.

Bugünkü yazımızda IQ’yu düşüren ve bilişsel sağlığı olumsuz etkileyecek durumlardan bahsettik. IQ‘yu düşüren pek çok durum var ama bunların önüne geçmek, o kadar da zor değil. Her konuda olduğu gibi bu konuda da bilinçli davranmak, bizim için faydalı olacaktır.



Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Güzel Haberler Okul Tasarımı BASINDA BİZ BİZDEN HABERLER EBEVEYNLİK ÖĞRETMEN EĞİTİM
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.